Hoe houd ik mijn zijden bloemen mooi?

Bloemen in huis, we love it.

Er gaat natuurlijk niks boven een bos verse bloemen en is zo anders dan een zijden boeket. Maar als je investeert in een mooie bos zijden bloemen, heb je daar wel jarenlang plezier van.

Maar hoe verzorg je zijden bloemen het beste?
Zijden bloemen vragen praktisch geen onderhoud en kunnen overal in huis of je bedrijf neergezet worden. Ze hebben geen last van tocht en ze kunnen in de volle zon staan of in de schaduw. Ze zijn zeer lang wel 10 tallen jaren houdbaar en daardoor uiteindelijk goedkoop. Wanneer je kiest voor zijdebloemen in huis of je bedrijf, ga dan voor kwaliteit. De aanschaf is weliswaar prijzig als je voor een mooi boeket kiest, maar je hebt er wel lang plezier van.

Hoe verzorg je de zijden bloemen?

Stof de zijden bloemen regelmatig af door te blazen of te schudden ook met een swiffer of een plumeau kan je ze makkelijk stof vrij maken. Af en toe met een ‘koude’ föhn het stof wegblazen kan ook.

Zijden bloemen wassen

Als de zijden bloemen er grauwig uit gaan zien dan kun je ze wassen in lauw water met een zacht sopje wat geschikt is voor fijne stoffen. De bloemen onderdompelen in een emmer of een grote bak, wat met de handen zachtjes kneden en zo min mogelijk uitwringen.

Naspoelen met schoon lauw water. Dat kun je doen onder de kraan.

Laten drogen

Sla het water er voorzichtig uit door de steel van de bloem schokkend heen en weer te bewegen. Hang ze aan de steel op om te drogen, dan zullen de bloemblaadjes bij elkaar opdrogen. Zet je de steel en bloem recht op, ergens ingeprikt, dan zullen de bloemblaadjes wijdt opdrogen.

Droogbloemen

Droogbloemen zijn moeilijk schoon te maken, omdat de bloemen door het droogproces teer zijn geworden.

Zet de droogbloemen niet in de buurt van de keuken. Daar worden ze namelijk snel vettig van. Zet de droogbloemen ook niet op een plaats die veel stof aantrekt.

Gebruik een plumeau om de droogbloemen voorzichtig af te stoffen.